Globaal inkopen

Global sourcing, ofwel globaal inkopen. De meeste organisaties durven ook buiten hun landgrenzen te kijken als het gaat om het inkopen van basismaterialen of andere middelen zoals personeel, energie en kapitaal. De samenhang tussen supply chain management en globaal inkopen ligt voor de hand. Beide disciplines worden gezien als aparte en unieke specialiteiten. De correlatie en de overlap tussen supply chain management en globaal inkopen kan leiden tot belangenconflicten en inefficiëntie. Door precies op dit ‘snijvlak’ tussen inkoop en supply chain management gebruik te maken van de zakelijke kansen, kan een organisatie zich onderscheiden.

Inkoop advies
Bij adviesbureau Groenewout is globaal inkopen een onderdeel van onze supply chain redesign methoden. Voor veel organisaties valt er winst te halen uit organisatieverbeteringen op het gebied van supply chain sourcing, globaal inkopen, samenwerking met leveranciers, inkoop strategieën en niet-productgerelateerde (NPR) kostenreductieprogramma’s. Door een optimale afstemming van inkoop en supply chain kunt u:

  • (NPR) aankoop budgetten en de werkelijke kosten verminderen
  • Een concurrerende inkoopstructuur creëren
  • Professionele verkoop- en relatiemanagement processen op gang brengen

Inkoop Flextronics
Om u een indruk te geven van onze werkwijze op het gebied van globaal inkopen en supply chain management, lichten we het project Flextronics toe. Flextronics is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van elektronica en geïntegreerde supply chain services. De aanleiding voor dit project was de trend in verschuiving van productie naar de ‘lage loon landen’. Flextronics wilde de mogelijkheden in kaart brengen van productie in Azië of Oost-Europa. Wij werden gevraagd voor de ondersteuning door middel van één combinatie van een kwantitatieve (modellering) aanpak en kwalitatieve analyses voor een van hun strategische productgroepen.

Daarna hebben wij een aantal supply chain scenario’s uitgewerkt met de voornaamste kostenspelers: productie, inkoop, transport en logistiek, invoerrechten en belastingen. Om de robuustheid voor de optimale supply chain oplossing te testen hebben wij een aantal sensitiviteit analyses uitgevoerd. Uit de strategische analyse kwam naar voren dat een aanzienlijke kostenbesparing kon worden gerealiseerd door het verplaatsen naar lage arbeidsloonlanden. Hiervoor hebben we een toolbox ontwikkeld waarin het inkoop vraagstuk ook voor andere of toekomstige productgroepen van Flextronics kon worden uitgevoerd.

Meer globaal inkopen referenties

  1. Flextronics
  2. HIDC / NDL
  3. HB Fuller

Wilt u meer weten over de combinatie globaal inkopen en supply chain management? Neem vrijblijvend contact op met onze expert:

Alain Beerens
Managing Director & Partner
E: beerens@groenewout.com
T: +31 6 5025 2832

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

37.97.233.233