We are always thinking one step aheadConsulting, Engineering & Optimization in Logistics Networks

Waar kunnen wij u bij helpen?

Geslaagde inspiratiesessie Logistiek & E-commerce

oktober 25, 2022 2235 Vertoningen

Onlangs organiseerde logistiek adviesbureau Groenewout een nieuwe inspiratiesessie bij Het Houtse Meer in Den Hout. Onder de titel Logistiek & E-commerce stond de sessie grotendeels in het teken van logistiek-technologische ontwikkeling. Een hot issue, zo bleek ook uit het grote aantal bezoekers. Meer dan 70 geïnteresseerden kwamen af op wat wederom een succesvol event bleek.

Automatisering leeft. Krapte op de arbeidsmarkt en volumegroei zijn slechts twee factoren die bedrijven min of meer dwingen om te kijken naar nieuwe, slimmere oplossingen die logistieke operaties efficiënter en productiever maken. “Bovendien groeien de mogelijkheden”, weet Arthur Zondervan, Managing Consultant & Partner bij Groenewout. “Groeiende onzekerheid in de markt leidt tot een toenemende vraag naar schaalbare en flexibele oplossingen. Gelukkig zijn er steeds meer systemen waarmee logistieke operaties efficiënter, rendabeler en productiever kunnen worden gemaakt. De keuze voor de inhoud van deze sessie was dan ook niet lastig.”

Senior Consultant Dirk Becks legde namens Groenewout uit hoe de verschillende technologieën zich tot elkaar verhouden en hoe bedrijven tot een goede afweging komen. “Wij adviseren klanten op dit vlak en implementeren oplossingen in de meest uiteenlopende sectoren en voor verschillende deelprocessen, zoals orderverzamelen en verpakken. Die ervaring delen we graag met geïnteresseerden”, aldus Becks.

Tijdens zijn presentatie ging Becks onder meer in op verschillende Goods-to-Person systemen. Ook AGV’s (Automatisch Geleide Voertuigen), AMR’s (Autonome Mobiele Robots) en verpakkingsmachines werden onder de loep gelegd. De focus lag vooral op nieuwkomers in de markt en nieuwe concepten die in ontwikkeling zijn.

Ervaringen uit de praktijk

Prominente klanten vertelden vanuit de praktijk hoe zij hun verpakkingsprocessen hebben geautomatiseerd, welke keuzes daarbij zijn gemaakt en welke winst dit oplevert.

Kramp maakt bijvoorbeeld in steeds meer magazijnen gebruik van gestandaardiseerde verpakkingen. Warehouse Engineering Manager Maarten Markerink legde uit hoe de grootste leverancier van onderdelen en accessoires voor de agrarische sector in Europa tot de keuze voor de nieuwe verpakkingstechniek kwam. Ook deelde hij de opgedane ervaringen en de verwachtingen voor de nabije toekomst.

Namens bol.com vertelden Lead Proces Design Dorine Zeeman en Technisch Logistiek Specialist Jan Staps hoe ‘De winkel van ons allemaal’ de diverse verpakkingsprocessen heeft geautomatiseerd. Sinds 2017 pakt bol.com al losse artikelen machinaal in. Met de live-gang van het nieuwste warehouse is het aantal machines fors gestegen. “Dankzij die verpakkingsmachines kunnen we slimmer inpakken. Kleinere pakketten, minder verpakkingsmateriaal en zo min mogelijk loze lucht”, weet Staps.

Zeeman lichtte toe welke oplossingen bol.com heeft gekozen en hoe deze in het totale proces zijn geïntegreerd. “Er is heel veel mogelijk op het gebied van verpakkingen en het automatiseren van verpakkingen”, aldus Zeeman, die ook de voor- en nadelen benoemde. “Bedrijven moeten vooral kijken naar wat het beste past bij hún processen”, vat zij de geleerde lessen in één zin samen.

Positieve reacties

Uiteraard was er ook volop tijd om te netwerken en kennis en ervaringen te delen. De reacties van bezoekers spreken boekdelen.

“Een leerzame dag. Interessant om te zien hoe gebruikers uit de dagelijkse praktijk verpakkingsvraagstukken oppakken en invullen. Maar net zo interessant vind ik het verhaal van Dirk Becks, waarin hij vertelde over nieuwe technieken en de snelheid waarmee ontwikkelingen en oplossingen elkaar opvolgen”, aldus Ingmar Scholten, Business Development Manager bij GXO. “Dit was mijn eerste inspiratiesessie, maar de volgende keer ben ik zeker weer van de partij.”

Even enthousiast is de reactie van Jan de Vlieger, Proces Ontwerper bij PostNL ECS en Joris Klerx, Manager Staf bij PostNL Fulfilment. “Super goed georganiseerd en echt hele goede sprekers. De vergelijking van verschillende systemen is voor ons enorm waardevol”, stelt Klerx. “Maar ook de learnings van andere bedrijven bij het implementeren van verschillende verpakkingsmachines is heel leerzaam”, voegt De Vlieger toe.

Actuele thema’s

Groenewout organiseert met regelmaat inspiratiesessies. Tijdens de sessies worden actuele thema’s binnen de logistiek en supply chain belicht. Zowel Groenewout consultants als sprekers uit de industrie delen hun ervaringen en expertise. Bovendien is er tijdens de sessies volop gelegenheid om te netwerken en ervaringen van en met andere logistieke professionals te delen.

Wil je op de hoogte blijven van inspiratiesessies en logistieke ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Voor vragen over deze inspiratiesessie of onderwerpen, neem contact op met Isabel Schouten.

Bekijk hier de foto’s van Groenewout’s inspiratiesessie Logistiek & E-commerce 2022.