Programma van Eisen (PvE) opstellen

Een Programma van Eisen of afgekort PvE is een document in een ontwerp- of aanschafproces. Een optimaal bouwproces begint met een goed Programma van Eisen. Het PvE is een geschreven verzameling van eisen en wensen. Het doel van een Programma van Eisen is een duidelijk kader te scheppen voor alle betrokkenen. Zodat iedereen weet aan welke voorwaarden voldaan moet worden. Het PvE is daarmee het document dat voor de partijen die gaan ontwerpen richting geeft aan het resultaat.

PvE onderdelen
Adviesbureau Groenewout heeft jarenlang kennis en ervaring bij het opstellen van een Programma van Eisen. In een PvE komen onderdelen aan bod zoals:

  • Algemeen: inzicht in de keuzes van bouwmaterialen en methoden
  • Bouwkundig: lay-out, laaddocks, vloer, daglichttoetreding, isolatiewaarde, aanrijdbeveiliging, reclameobjecten, acculaadpunten, opslagruimte voor gevaarlijke stoffen (kluis), bezoekersbordes, et cetera
  • Infrastructuur: afmetingen en vormgeving terrein, wegen en toegang, parkeerterrein, verharding vuilcontainers, fietsen/scooterstalling, rokersruimte, terreinhekwerk, hemelwaterafvoer, et cetera
  • Installaties: kracht- en licht installaties communicatieinstallaties, beveiligings-installaties, klimaatinstallaties, ventilatie, verwarmingsinstallatie, sanitaire installatie en riolering, randbestrijdingsinstallatie (sprinkler)

Het Programma van Eisen is de leidraad voor alle betrokken partijen in het bouwproces, niet alleen voor Groenewout maar ook voor de opdrachtgever, projectontwikkelaars en aannemers. Met onze support weet u zeker dat het PvE goed geregeld is en u niet voor verrassingen komt te staan.

Programma van Eisen Forbo Flooring
Om u een indruk te geven van onze werkwijze bij het opstellen van een Programma van Eisen lichten we het project Forbo Flooring toe. Forbo Flooring is een producent van hoogwaardige vloerbedekkingen en heeft fabrieken in Nederland, Frankrijk, UK en Zwitserland. Forbo Flooring gaat een aantal processen en activiteiten combineren in een zogenaamd cross dock warehouse. Forbo Flooring heeft ons gevraagd om het Programma van Eisen op te stellen. Op basis van dit PvE heeft de gekozen aannemer de detailengineering verzorgd en de bouwvergunning aanvraag gedaan. Gedurende dit proces hebben wij getoetst of de aannemer dit PvE correct heeft vertaald in zijn detailengineering.

Meer referenties

Wilt u meer weten over opstellen van een Programma van Eisen (PvE)? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts:

Mari van Kuijk
Managing Consultant & Partner
E: vankuijk@groenewout.com
T: +31 6 5060 5351

Stijn Belt
Consultant
E: belt@groenewout.com
T: +31 6 2122 0408

Ben de Waardt
Consultant
E: dewaardt@groenewout.com
T: +31 6 1539 2356

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

37.97.233.233