Voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie

Voor iedere onderneming met een aanzienlijke voorraad zijn voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie van het grootste belang. U wilt te allen tijde weten waar een product zich bevindt in een magazijn en hoe groot de voorraad is. Dit gebeurt meestal via een Warehouse Management Systeem (WMS). Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of de voorraad in het WMS overeenkomt met de werkelijke voorraad, bijvoorbeeld via cycle counting of een wall-to-wall count. Daarnaast kunt u met goed voorraadbeheer bepalen wanneer een product moet worden bijgekocht of geproduceerd en in welke hoeveelheid.

Voorraadbeheer advies
Groenewout is een adviesbureau en geen leverancier van software voor voorraadbeheer. Wel kunnen wij de processen rondom warehousing en voorraadbeheer verbeteren. Wij hebben onder andere ervaring in de volgende onderwerpen:

  • Hoeveel voorraad is nodig om een bepaald servicelevel te halen?
  • Hoe kunnen logistiek en marketing bij elkaar worden gebracht?
  • Wat gebeurt er met de voorraad als uw bedrijf met 10% per jaar groeit?
  • Wat gebeurt er met de voorraad als twee magazijnen worden samengevoegd?
  • Wat gebeurt er met de voorraad als de leverancier doorlooptijd verkort wordt?
  • Hoe moeten de voorraadparameters in het WMS / ERP systeem ingericht worden?

Zoals bij al onze adviezen krijgt u een compleet overzicht met pragmatische en direct te implementeren oplossingen voor voorraadbeheer en worden raakvlakken met warehousing en productieplanning meegenomen.

Voorraadbeheer KLM Cityhopper
Om u een indruk te geven van onze werkwijze op het gebied van voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie, lichten we enkele projecten toe die we gerealiseerd hebben. KLM Cityhopper is verantwoordelijk voor de technische diensten van de eigen vloot. Het onderhoud is uitbesteed. Voor de onderhoudsactiviteiten is een voorraad reserveonderdelen nodig. Deze variëren van basics, zoals bouten en moeren tot grotere gespecialiseerde onderdelen. KLM Cityhopper heeft ons gevraagd een aantal processen te verbeteren, zoals het inlijven van Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s), regelmatige voorraadtelling, verdeling van verantwoordelijkheden en het ontwerp van het magazijn en het voorraadbeheer.

Voorraadoptimalisatie Forbo Flooring
Forbo Flooring is een producent van hoogwaardige vloerbedekkingen. Forbo Flooring heeft fabrieken in Nederland, Frankrijk, UK en Zwitserland. Voor de fabrieken in Krommenie en Coevorden hebben we een analyse gemaakt van de optimale productie batchgrootte in combinatie met de optimale voorraadhoogte in de fabrieksmagazijnen. Dit is gedaan met de zelfontwikkelde tool What-2-Store. Dit is een simulatiemodel waarbij scenario’s in voorraad parameters kunnen worden doorgerekend en een afweging kan worden gemaakt tussen kosten en servicelevel. In het model zijn ook zaken als voorraadopbouw opgenomen vanwege de fabriekssluiting in de zomer.

Voorraadbeheer UPC NL
Op verzoek van UPC NL hebben we het voorraadbeheer van componenten verbeterd. Het voorraadbeheer project begon bij het verbeteren van de processen. Er werd vooral meer structuur aangebracht in het overleg tussen marketing en logistiek. De volgende stap was het ontwikkelen van een customized MRP tool voor logistiek, waar de forecast van marketing (op BOM-niveau) en de actuele voorraad van componenten wordt vertaald naar een overzicht van componenten die binnenkort moeten worden besteld bij leveranciers. De MS-Access tool is klein begonnen, maar is een aantal keer uitgebreid op basis van de wensen van de gebruikers.

Meer referenties voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie:

  1. KLM Cityhopper
  2. Forbo Flooring Coevorden
  3. ESI Polska

Wilt u meer weten over voorraadbeheer en voorraadoptimalisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze expert:

Rob Wijnen
Senior Consultant
E: wijnen@groenewout.com
T: +31 6 5438 0615

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

37.97.233.233