WMS zorgt voor efficiënter distributiecentrum

Heeft uw onderneming te maken met distributiecentrumprocessen waarbij verschillende verpakkingeenheden (pallet, case, als piece-picks) besteld kunnen worden en waarbij het volume (orders, orderlijnen, picklijnen) ook nog eens relatief hoog is? Dan kan een WMS (Warehouse Management Systeem) soelaas bieden, maar daarvoor is het raadzaam om eerst een businesscase door te rekenen. Een WMS kan al gauw tot 25-30% efficiencyverbeteringen met zich meebrengen en de kwaliteit (verlaging pickfouten, betere voorraadbeschikbaarheid, verhoging doorlooptijd, workload-planning, etc.) verhogen. Stel dat de businesscase positief uitdraait, dan kan een dergelijk WMS uw logistieke medewerkers helpen om allerhande distributiecentrumprocessen (dat gaat met name over inslag- en uitslagactiviteiten, voorraadbeheer, cycle counting, VAL) beter en efficiënter te beheren zodat men optimaal toegevoegde waarde kan creëren en kosten kan besparen. Een WMS kijkt voornamelijk wat er binnen de vier muren van een distributiecentrum gebeurt, maar er zijn ook pakketten die voorraden buiten de vier muren van het distributiecentrum kunnen beheren (denk maar aan boot en haven). Kortom, succesvolle warehousing kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en verhoging van service levels, maar helaas lossen heel wat WMS projecten hun vooropgestelde doelstellingen onvoldoende in als gevolg van gebrekkige voorbereidingen.

WMS advies
Adviesbureau Groenewout levert zelf geen software, maar wij kunnen u onafhankelijk adviseren over warehousing, logistieke IT-systemen zoals WMS, WCS ,OMS en Shipping systemen. Wij starten altijd met het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen en het kwantificeren van de volumes (=nulpuntmeeting), om van daaruit nieuwe concepten en onderliggende business cases uit te werken. Op het gebied van warehousing kunnen wij adviseren op onderdelen zoals:

 • Haalbaarheidsstudie (zowel greenfield als brownfield)
 • Proces(her)ontwerp
 • Layout-ontwerp van productiehallen, magazijnen en distributiecentra
 • Begeleiding selectie en contracting van WMS pakket
 • Optimalisatie voorraadbeheer
 • Modeling
 • Begeleiden tendering
 • Opstellen van IT-specificaties (functioneel en technisch voorontwerp)

Zoals bij al onze adviezen krijgt u een compleet overzicht met pragmatische en direct te implementeren oplossingen. Bovendien ondersteunen wij ook regelmatig de uitwerking in de praktijk.

Warehousing Forever Direct
Om u een indruk te geven van onze werkwijze op het gebied van warehousing lichten we het project Forever Direct Europe toe. Forever Direct Europe is onderdeel van Forever Living Products, een Amerikaanse bedrijf dat dranken, gezondheids- en schoonheidsproducten maakt. De producten worden wereldwijd door 9,5 miljoen distributeurs in 147 landen verkocht. Forever Direct Europe is verantwoordelijk voor de distributie van de producten in Europa. Dat gebeurt middels een Europees distributiecentrum dat is uitbesteed. Twee jaar geleden besloot Forever Direct om de warehousing in eigen hand te nemen. In opdracht van Forever Direct hebben we eerst een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te bepalen in hoeverre insourcen van order fulfilment kostenbesparend en service neutraal zou zijn.

Ons advies heeft geresulteerd in een nieuw Europees Distributie Centrum (EDC) dat 11 landen bedient. Het logistieke concept van het EDC is tevens door ons ontworpen. Het EDC krijgt een oppervlakte van 17.000 m2, waarvan 1.000 m2 is bestemd voor kantoren. De helft wordt uitgerust met palletstellingen voor de bulkvoorraad. De andere helft wordt ingericht als order fulfillment center voor fijnmazige distributie. Ook bij de bouw en inrichting krijgt Forever Direct onze ondersteuning. Forever Direct heeft ons, naast tendering en contracting begeleiding, opnieuw gevraagd om de WMS implementatie te begeleiden. Het WMS moest in de eerste plaats de voorraden in het distributiecentrum goed beheren (douanegoederen). Dit wil zeggen dat rekening moet gehouden worden met Douane-eisen hoewel er geen koppeling is tussen CMS (Customs Management systeem) en het WMS. Het WMS moest gekoppeld worden aan 3 andere IT-systemen: ERP-systeem, WCS van een mechaniseringleverancier voor het P-t-L en aan een shipping module om o.a. de juiste labels per vervoerder te kunnen uitprinten. Wij hebben de klant vanaf functioneel en technisch ontwerp tot het (integratie)testen kunnen begeleiden.

Meer warehousing/ WMS referenties:

 1. Forever Direct
 2. Eimskip
 3. Amgen
 4. AkzoNobel

Wilt u meer weten over warehousing en WMS in het bijzonder? Neem dan vrijblijvend contact op met onze expert:

Mo Lasgaa
Managing Consultant
E:  lasgaa@groenewout.com
T: +31 6 5021 1929

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

37.97.233.233